Herita en Open Monumenten zitten samen in een nieuw jasje.

Erfgoedstichting Herita heeft de ambitie om uit te groeien tot National Trust organisatie voor Vlaanderen en lanceert vandaag een nieuw lidmaatschap dat de Open Monumentenkaart vervangt. Het aanbod wordt eenvoudiger, directer, tastbaarder en internationaler.

"Veel mensen zijn begaan met de toekomst van ons onroerend erfgoed. Via een ledenbeweging, vrijwilligerswerk en fondsenwerving biedt Herita een zeer concreet kader om zelf in actie te komen en een wezenlijk verschil te maken voor onze erfgoedsites.

Met een lidmaatschap gekoppeld aan de monumenten in ons beheer willen we een National Trust voor Vlaanderen uitbouwen, zoals die ook in andere landen bestaat. De Britse National Trust is daarvan het oudste en bekendste voorbeeld." - Matthias Francken, directeur Herita

De ledenvoordelen van de nieuwe Herita-kaart :

Eenvoudiger
Geen twee merken meer: Herita en Open Monumenten worden één. Ook de kortingen worden éénvoudiger. Leden van Herita krijgen gratis toegang tot alle monumenten in ons beheer. We nemen daarbij als voorbeeld de National Trusts in het Verenigd Koninkrijk en heel wat andere landen.

Directer
We leggen meer focus op de publiekswerking in onze monumenten en informeren het publiek op een meer directe manier over het reilen en zeilen op die historische plekken.

Herita neemt op meer plaatsen een actieve rol op. In het Kasteel van Heers bijvoorbeeld. Bovendien komen er nog pareltjes bij.

Tastbaarder
Twee keer per jaar krijgen leden een gids in de bus met leuke artikels over één van de monumenten die we beheren. Via reportages, interviews, recepten, wandelingen ... wordt het monument in al zijn facetten belicht. De eerste publicatie in de reeks is nu beschikbaar.

Internationaler
Ons werkveld is Vlaanderen, maar liefde voor historische plekken kent geen grenzen. Daarom werken we samen met National Trusts wereldwijd. Op die manier geeft de nieuwe Herita-kaart toegang tot alle historische sites en natuurdomeinen die worden beheerd door de stichtingen aangesloten bij de International National Trusts Organisation, kortweg INTO.

Dat zijn meer dan 1.000 unieke locaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada enzovoort.

"Vanaf vandaag kan iedereen zich aansluiten bij Herita en op die manier bijdragen aan een sterke ledenbeweging. Die zal Herita helpen om belangrijk conserveringswerk uit te voeren aan onvervangbare erfgoedsites in Vlaanderen en versterkt ook onze pleitbezorging voor historische plekken. Zo zorgen we samen voor ons onroerend erfgoed." - Matthias Francken, directeur Herita

Lyme Park in het Verenigd Koninkrijk is slechts één van de historische plekken waartoe de nieuwe lidkaart van Herita gratis toegang geeft. Het landhuis was een bekende filmlocatie in de iconische BBC reeks Pride & Prejudice (1995).

Wat betekent deze nieuwe erfgoedkaart lokaal?

Antwerpen
De Hofkamer vormt het onderwerp van de eerste editie in de reeks publicaties die Herita-leden zullen ontvangen als deel van hun voordelenpakket. Het monument werd in september 2021 publiekswinnaar van het Antwerpse erfgoedjuweel en is de thuisbasis van Herita. Vanaf vandaag kan je deze plek bezoeken via een gloednieuwe audiotour, ingesproken door acteur Joren Seldeslachts. Leden van Herita krijgen gratis toegang.

Limburg

Het Kasteel van Heers kwam in maart 2022 in het beheer van Herita. Intussen werd KOMAAN! Architecten aangesteld om van de koestal een voorlopige uitvalsbasis te maken voor restaurateurs en bezoekers. Word je lid van Herita? Dan krijg je gratis toegang of korting op de activiteiten die hier in de toekomst zullen plaatsvinden.

Vlaams Brabant

Het Kasteel van Horst is wegens stabiliteitsredenen gesloten voor het publiek. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de restauratie van het waterslot én aan creatieve manieren om het kasteel ook tijdens de werken 'beleefbaar' te maken.

Deze zomer wordt het slot nog een keer grootschalig opengesteld voordat in november de structurele restauratiewerken van start gaan. Gezinnen met kinderen zijn van harte welkom tijdens de Grote Ridder Muis Doe-expo binnen in het kasteel! Leden van Herita krijgen gratis toegang.

West-Vlaanderen

Kasteel Beauvoorde in Wulveringem sloot in november 2021 de deuren voor restauratie, maar dat wil niet zeggen dat er niets meer te beleven valt. De agenda staat vol met originele activiteiten voor jong en oud: een escape spel waarbij het hele kasteel zoekterrein wordt, een Stinkhond-speurtocht voor kinderen, een nieuwe editie van het Letterenfestival, en nog veel meer. Leden van Herita krijgen gratis toegang of korting.

Oost-Vlaanderen

Herita beheert op dit moment geen monumenten in Oost-Vlaanderen, maar daar komt weldra verandering in.

Over Herita

Herita heeft het voorrecht om waardevolle historische plekken in Vlaanderen te beheren en te restaureren, met de steun van vele vrijwilligers. Zo worden onze schitterende, maar vaak kwetsbare monumenten - die zoveel vertellen over onze geschiedenis - bewaard voor toekomstige generaties.

Het erfgoed dat we beheren stellen we open voor het publiek. Zo kan een brede waaier aan bezoekers deze bijzondere plekken écht ontdekken, beleven en waarderen. Vanuit onze werking trachten we zo het draagvlak voor onroerend erfgoed in Vlaanderen te verbreden en verdiepen.

Herita heeft als erfgoedstichting de ambitie om uit te groeien tot National Trust voor Vlaanderen en werkt samen met andere National Trusts wereldwijd. Op deze manier maken we deel uit van een internationale gemeenschap van meer dan 1.000 monumenten die beheerd worden in het algemeen belang. Van de gemeenschap, voor de gemeenschap.

Iedereen met een hart voor monumenten, landschappen en archeologische sites is welkom om deel te nemen aan de missie van Herita: als lid, vrijwilliger, donateur, bezoeker of sympathisant. Herita brengt mensen samen: verenigd in een gemeenschappelijk doel en verzameld op erfgoedplekken vol schoonheid en geschiedenis.

Wat is een National Trust?

Wereldwijd zijn er heel wat National Trusts. De een is wereldberoemd, zoals de Britse National Trust, de ander is streekgebonden. Wat de stichtingen bindt, is dat ze erfgoedsites beheren, een ledenwerking hebben en zelf instaan voor een deel van hun inkomsten. Die inkomsten investeren ze verder in erfgoed om het te beschermen voor de toekomst.'  Foto : Kasteel van Horst/Lucid.